Denk Groot en Word Rijk

Leer hoe je door groot te denken rijk kunt worden

Denk Groot en Word Rijk - Leer hoe je door groot te denken rijk kunt worden

Download gratis 2 hoofdstukken

Wanneer Ben Je Rijk?

Wat betekent ‘rijk zijn’?

RijkdomDeze website gaat over het boek ‘Denk Groot En Word Rijk’ van Napoleon Hill. Voor de lezers is het vaak allemaal al duidelijk: “ik wil rijk zijn of worden, hoe moet ik dat doen?” Of “wat moet ik daarvoor doen?” Het lijkt er dus op dat de waarom-vraag niet aan de orde is. Iedereen die geïnteresseerd is in rijk worden weet al dat hij of zij rijk wil worden en waarom. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Heb je er wel eens bij stil gestaan wat ‘rijk zijn’ of rijkdom nu eigenlijk precies betekend? Wat versta jij onder rijk? Wanneer ben je rijk of juist niet? “Wat maakt dat nou uit? Ik wil gewoon rijk worden!”, kun je misschien denken. Ik zal je uitleggen waarom het toch belangrijk is om te weten wat er onder ‘rijk’ wordt verstaan.

We willen allemaal rijk zijn. Iedereen. Jij en ik. Toch lijkt echt rijk zijn meestal iets wat alleen is voorbehouden aan goedbetaalde topsporters, filmsterren, wereldbekende artiesten, topondernemers en dat soort mensen. We dromen er vaak alleen maar van. “Wat zou ik doen als ik de loterij zou winnen?” Of: “Wat als ik al het geld van de wereld had en nooit meer hoefde te werken?” Het lijkt dus allemaal heel duidelijk wat rijk zijn betekent. Toch zijn we vaak niet bewust van wat wij werkelijk verstaan onder ‘rijkdom’.

Wat betekent ‘rijk zijn’ dan? En waarom is het nu belangrijk om daar over na te denken? Laat ik eerst beginnen met waarom het belangrijk is om vast te stellen wat rijkdom inhoudt.

Een van de grootste oorzaken van rijk willen zijn maar het niet zijn of niet weten hoe we het kunnen worden is de volgende: we weten niet wat ‘rijk zijn’ is. We denken vaak te weten wat rijkdom is. We proberen iets te bereiken of na te streven, maar we weten niet precies wat. Vergelijk het met het volgende: je wilt een hele grote reis maken. Misschien zelfs een wereldreis. Je denkt dat je precies weet wat een wereldreis is: een reis rond de wereld. Simpel. Dus je neemt ontslag, pakt je spullen in en stapt in je auto. Waar rij je heen? Het vliegveld? Pak je een vliegtuig naar je eerste bestemming? Of ga je liftend de grens over?  Wat is eigenlijk je eerste bestemming? Wat is je laatste? Wanneer is je reis voltooid?

Je ziet: als je niet precies vaststelt wat voor jou een wereldreis is, wordt het erg lastig er daadwerkelijk een te gaan maken. Je moet weten waar je heen wilt. En wanneer je dat doet. Je moet iets van een volgorde bepalen om een hele reis te kunnen voltooien. Wanneer je alleen een vaag beeld hebt van wat een wereldreis is, is de kans groot dat je er nooit een daadwerkelijk zult doen. Zo is het ook met rijk zijn. Je moet precies weten wat je wilt nastreven. Zo kun je gericht werken aan jouw project ‘rijk worden’.

Wat is dan precies ‘rijk zijn’? Het antwoord hierop is natuurlijk waar je nu op zit te wachten. Toch moet ik je helaas enigszins teleurstellen. Er is namelijk niet één juist antwoord op deze vraag. Iemand voelt zich rijk als hij of zij de rekeningen kan betalen en daarnaast nog wat leuke dingen kan doen. Een ander ziet die omschrijving als ‘overleven’ en voelt zich pas rijk als hij of zij een kasteel van een huis heeft, een sportwagen en misschien nog een leuke boot. Weer een ander voelt zich rijk wanneer hij omringt is met mensen waarvan hij houdt en die van hem houden. Zo’n persoon rekent zich rijk met goede vrienden, familie en kennissen. Met andere woorden: rijk zijn is voor iedereen anders. Wat in ieder geval belangrijk is, is het volgende:

 

- Definieer wat voor jou ‘rijk zijn’ betekent. –

 

Dit is niet alleen belangrijk, dit is hét belangrijkste! Pas dan kun je gaan plannen hoe je daadwerkelijk rijk gaat worden. Wil je financiële onafhankelijkheid? Wanneer jij miljonair moet zijn om je rijk te voelen, is het misschien niet zo’n heel goed idee om een bijbaan naast je huidige baan te zoeken. Aan de andere kant: als jij je financieel onafhankelijk voelt wanneer jij je vaste lasten zonder al te veel moeite kunt betalen, dan hoef je misschien niet eens miljonair te zijn. Probeer dus precies voor jezelf uiteen te zetten wat rijkdom is en wanneer jij rijk bent. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Dan ga je verder in je zoektocht om dit uiteindelijk te bereiken. Enkele tips:

  • Wat voor rijkdom zoek je? Financieel, oftewel: geld? Materieel? Spiritueel? Gezondheid? Geluk? Kennis? Zelfontwikkeling? Misschien een combinatie van genoemde zaken?
  • Wanneer ben je het? Wil je rijkdom in geld, wanneer ben je dan rijk? Met een miljoen? Met een paar miljoen? Een miljard? Of genoeg om van rond te komen? Wil je rijkdom in mensen om je heen, ben je dan opzoek naar goede vrienden? Een netwerk van zakenpartners? Een gezin met veel of weinig kinderen? Of wil je je juist omringen met dieren?
  • Tenslotte: hoe ga je jouw rijkdom naar keuze bereiken? Om hier achter te komen is het dus van belang dat je eerst precies weet waar je naar gaat zoeken.

Wanneer jij het boek ‘Denk Groot En Word Rijk’ van Napoleon Hill aan het lezen bent of hebt gelezen, is het je waarschijnlijk duidelijk geworden dat meneer Hill de focus legt op geldelijke rijkdom. Hij schreef het boek voornamelijk voor een groep mensen die opzoek is naar rijkdom in geld of materiële zaken. Op zich niet vreemd wanneer je rekening houdt met de tijdsgeest waarin hij het boek schreef. Amerika had toen net een economische depressie meegemaakt en veel mensen zijn dan opzoek naar meer geld. Dit zie je eigenlijk ook nu terug in tijden van economische crisis. Maar ik ben ervan overtuigd dat de inzichten die het boek verschaft ook van toepassing zijn op andere aspecten van rijkdom.

Wat versta jij onder rijkdom? Zijn er vormen van rijkdom die heel belangrijk zijn maar hier niet genoemd worden? Laat het dan weten door een reactie achter te laten!

Geen gerelateerde berichten.

Category: Rijk Worden
  • vlijtig iesje says:

    Rijk worden of liever rijk zijn betekend voor mij hèt gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid,(financiële)zekerheid, een gezond en vitaal lijf een open geest en fijne mensen om mij heen!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

© 2011-2016 Denk Groot en Word Rijk Alle rechten voorbehouden